طبقه بندی سیستم اسپرینکلر
طبقه بندی سیستم اسپرینکلر
بر طبق این استاندارد سیستم اسپرینکلر بصورتهای زیر طبقه بندی گردیده است.
سیستم تر
در این حالت ، در شبکه لوله کشی اسپرینکلر ، تماماً آب وجود داشته و به اصطلاح سیستم آماده بکار بوده با فرمان دیتکتور ها ، حباب اسپرینکلر شکسته شده و سیستم بلافاصله عمل اطفاء را انجام می دهد.
سیستم خشک
در این نوع سیستم ، شبکه اسپرینکلر عاری از آب بوده و بجای آب ، سیستم تحت فشار هوای فشرده ( یا نیتروژن تحت فشار ) می باشد. وقتی حباب اسپرینکلر در اثر بالا رفتن دما می شکند در اثر افت فشار هوا شیر مخصوص این نوع سیستم بلافاصله عمل نموده و اجازه ورود آب شبکه اسپرینکلر را می دهد. در این نوع مکانیزم همانگونه که گفته شد می بایستی به سیستم ، هوای فشرده تزریق شود و به عبارت دیگر می بایستی تمهیدات یک سیستم تولید هوای فشرده برای کاربری این نوع اسپرینکلر را در نظر گرفت که خود هزینه استفاده از این سیستم را افزایش می دهد.
سیستم
این نوع سیستم ، تقریباً مشابه سیستم خشک بوده با این تفاوت که احتیاجی به استفاده از هوای فشرده در آن نیست در این حالت نیز بلافاصله پس از عمل اتوماتیک اسپرینکلر ها ، شیرها باز شده ، اجازه ورود آب به سیستم اسپرینکلر صادر می شود و در نتیجه عمل اطفاء حریق انجام خواهد گرفت.
سیستم
در این سیستم تمامی اسپرینکلها همواره باز بوده و فرمان دیتکتورها فقط روی شیر این نوع سیستم عمل می نماید و بدین ترتیب پس از باز شدن شیر ، آب بلافاصله از نازل ها به پائین پاشیده می شود.
سیستم تر را می توان در مناطقی که احتمال یخ زدگی پائین است استفاده نمود. و برای مناطقی که این احتمال وجود دارد از سیستم های دیگر استفاده می گردد.
اصولاً کاربری سیستم اسپرینکلر ، با توجه به هزینه بالای خرید ، نصب و راه اندازی ، تعمیر و نگهداری و … فقط در مواقعی که تجهیزات انبار شده دارای ارزش بسیار بالایی باشند ، مقرون به صرفه خواهد بود که در غیر اینصورت گزینه الف مقرون بصرفه خواهد بود.
نازلهای اتوماتیک گاز
این نازلها در ارتفاع بر روی دیوار و یا سقف قرار گرفته و بوسیله لوله کشی به مخازن حاوی مایع تحت فشار از طریق شیر فرمان خوکار مرتبط می شوند. در صورت افزایش دمای محیط دیتکتورهای حرارتی و یا حبابهای بکار افتاده و شیر فرمان خودکار را باز کرده و یا شش ماده خاموش کننده از طریق نازلها عمل می کند. سیستم فوق معمولاً برای پست های برق ، ترانس و ژنراتور و انبار مایعات قابل اشتعال نظیر رنگ بکار می رود.
سیستم کف ساز ثابت
این سیستم شامل یک مخزن مواد کف ساز است که مواد لازم برای تولید کف در آن ذخیره شده و به محض جریان یافتن آب در لوله مدار اصلی ، که از کنار مخزن می گذرد بطور اتوماتیک و توسط نازل تعبیه شده در مسیر لوله اصلی آب متصل به مخزن کف ، جریان از مخزن وارد خط لوله شده و به حلقه تعبیه شده در اطراف ساختمان منتقل می شود.
سپس مخلوط آب و کف از انشعاب مخصوص موسوم به بر روی سطح در حال حریق پخش می گردد.
سیستم های متحرک
این سیستمها به دو بخش سیستمهای متحرک مرکزی و متحرک موضعی تقسیم می شوند.
الف ـ سیستم های متحرک مرکزی
این سیستم ها ، شامل وسایل نقلیه ای است که با حمل وسائل لازم و مخازن خاموش کننده های متفاوت ، به همراه افراد مجرب برای خاموش کردن حریقهای مختلف بکار می روند. در مجموعه هایی که دور از مراکز شهری می باشند وجود چنین سیستمهایی که معمولاً به نام مراکز آتش نشانی نام گذاری می شوند ضروری می باشند.
ب ـ سیستمهای متحرک موضعی
شامل کپسولها و مخازنی در اندازه ها و وزنها و مواد متفاوت نظیر گاز ، پودرهای خشک ، کف ، هیدروکربورهای هالوژنه و سایر خاموش کننده های موجود می باشد. کپسولهای فوق را می توان در اماکن مورد نیاز و به فواصل مناسب قرار داد و در صورت وقوع حریق بوسیله افراد ، حمل و از آنها استفاده نمود.
سیستم پیشنهادی مشاور برای سیستم اطفا حریق ساختمان بدین شرح خواهد بود:
استفاده از سیستم بارنده خودکارو جعبه های آتش نشانی در پارکینگ ها با سیستم پمپاژمشترک به جعبه های آتش نشانی
استفاده از جعبه های آتش نشانی هوزریل 1 اینچ در طبقات مسکونی با طول شیلنگ 20 متر به نحوی که مساحت کل طبقه را پوشش دهد.البته با توجه به ارتفاع زیاد ساختمان و وجود سیستم اسپرینکلر در پارکینگ ها از یک سیستم پمپاژجهت سه زون با استفاده از 2 شیر فشار شکن جهت زون پایین و اسپرینکلر استفاده خواهدشد.
- استفاده از کپسول های پودر گاز در طبقات و گاز co2 در پارکینگ ها
- لوله کشی آتش نشانی خشک با درنظر گرفتن شیر هیدرانت 2/1و1 اینچی در کلیه طبقات
- در نظر گرفتن هوای فشارمثبت برای راهپله ها کانال کشی ها مربوطه از زیر زمین تا پشت بام
- برآورد حجم ذخیره تقریبی آتش نشانی
- تعدادجعبه پیش بینی شده برای هر طبقه5 عدد –تعدادکل جعبه ها 115 جعبه دبی مورد نیاز 20 گالن در دقیقه و تامین دبی 50 در صد جعبه ها به مدت 15 دقیقه
لذا خواهیم داشت:
با در نظر گرفتن ضریب همزمانی همین حجم برای شبکه بارنده خودکار نیز کافی خواهدبود.